Priprema za izložbe

“Izlozbe pasa su kinološke manifestacije na kojima se na osnovu skladnosti telesne gradje i karaktera psa ,sprovodi takmičenje u lepoti uz dodeljivanje kandidatura i eventualnih nagrada” -citat iz pravilnika o stručnom radu Kinološkog Saveza Srbije.

Da bi kinološki sudija mogao da sagleda sve karakteristike gradje psa ,neophodne za njegovo pravilno i potpuno ocenjivanje,potrebno je da pas bude pripremljen za ring. Pod tim se podrazumeva da trči kasom uz levu nogu vodiča ,da bude staložen i miran prilikom postavljanja kao i da dozvoli da mu se pregleda zubalo i testisi.

ZUBALO PSA

 

Kada govorimo o zubalu za najveći broj rasa pasa standardom je predvidjeno kompletno i makazasto zubalo. Izuzetci se odnose najčešće na rase koje pripadaju grupi molosa i kod kojih postoji skraćenje gornje vilice (bokser,mops,buldog…)

Pod kompletnim zubalom smatra se da pas poseduje 42 zuba ,20 u gornjoj i 22 u donjoj vilici ,koja ima 2 kutnjaka više od gornje.

Ono na šta treba obratiti pažnju je da je na slici zubalo odraslog psa. Zubna formula steneta ,gde su pitanju mlečni zubi , je sasvim drugacija i nju čini 28 zuba . Nedostaju premolari P1 u gornjoj i donjoj vilici kao i molari(kutnjaci) takodje u obe vilice. Ovi zubi niču kao stalni i ne menjaju se za razliku od mlečnih. Niču u periodu od 5-8 meseca pa treba sačekati njihovo izrastanje kako bi bili sigurni u kompletnost zubala.

Pored kompletnosti zubala gde kod pojedinih rasa postoje odredjene tolerancije u broju zuba , neophodno je da pas poseduje i tip zagriza predvidjen standardom rase. Najčešće se zahteva MAKAZASTO zubalo prilikom koga sekutići gornje vilice,svojom unutrašnjom stranom ,tesno i otprilike 1/3 naležu na sekutiće donje vilice.Klještasto zubalo je kada sekutici gornje i donje vilice naležu vrhovima jedni na druge.Predgriz je kad su sekutići donje vilice značajno ispred sekutića gornje vilice.Podgriz je kada su sekutići donje vilice značajno iza sekutića gornje vilice i ovaj tip zubala jedini nije dozvoljen ni jednim standardom.

1. makazasto 2. klještasto 3. blagi podgriz 4. podgriz 5. predgriz

Mane zubala su diskvalifikacione mane ,i psi koji nemaju zubalo predvidjeno standardom ne mogu se oceniti pozitivnom ocenom a samim tim ne mogu se ni koristiti u uzgoju.

  1. Makazasto
  2. Klještasto
  3. Blagi podgriz
  4. Podgriz
  5. Predgriz

SEMENICI (TESTISI)

 

Testisi ,tačnije njihov nedostatak,takodje su diskvalifikaciona mana. Pravilnik kaže da mužjaci moraju imati dva dobro razvijena testisa smeštena u kožno mišićnu kesu (mošnice).

Testisi su jajastog oblika i obično je jedan (levi) veći od drugog ,više obešen i povučen nešto unatrag.Razvijaju se i spuštaju u mošnice još dok je plod u materici ,ali se može desiti da ne dodje do spuštasnja jednog,redje i oba testisa.Tada testis ostaje u trbušnoj duplji i ta pojava se naziva “kriptohrizam”.

KONDICIJA

 

Psi koji u ringu skacu,nece da trce,vuku ka drugim psima,ne mogu se postaviti ,ne dozvoljavaju pregled zubala,neuredni su ,prljavi… ne mogu se ni oceniti. S druge strane psi koji su agresivni prema drugim psima,ljudima,sudiji se ocenjuju negativnom ocenom.

Dolazak sa nespremnim psom na izlozbu ,predstavlja odraz kinoloske nekulture,nepostovanje sudije kao i ostalih takmicara u ringu.Takodje predstavlja i nemaran odnos prema svome psu a obaveza nas kinoloskih sudija je da takve izlagace sankcionisemo.

Sama priprema pasa za izlozbe spada u najlaksi vid obuke,jer se radi kroz igru i pozitivnu motivaciju psa. Praktikujem da pripremu psa radim zajedno sa vlasnikom jer se ovim programom stvara i jaca veza izmedju vodica i psa ,koja je osnov za vise ,naredne, nivoe obuke .

Od vezbi radi se : hod uz nogu na povodniku, kas uz nogu na povodniku,vezbe sedi i stoj ,poziranje ,navikavanje pregled zubala i testisa (kod muzjaka).